2018 Conference programme

There will be 5 minutes for immediate questions after each of the 20-minute presentations with an additional 15 minutes for questions at the end of each conference section.

08:45   Arrival for Speakers and Attendees

09:00   Conference Introduction and Housekeeping

09:05   Francis Buckley, Archaeologist: The First World War and beyond – Dr Seren Griffiths, University of Central Lancashire

09:30   “We’re not where we expected to land after all. Gracious me, we are having a glorious experience.” Marching through the archives for Egypt 1914/18 – Sarah Shepherd, Independent Researcher, MA University of Hull

09:55   “If Only My Balls Had Claws”: British archaeologists at war. Professor Stephen Hill, Emeritus Professor of the University of Gloucestershire and Visiting Professor of the University of Gibraltar

10:20   Session Questions (15 minutes)

10:35   35 Minute Break

11:10   From Larkhill to Victory: The Archaeology of a Great War Training Ground – Martin Brown, Wiltshire Council, Si Cleggett and Steve Thompson, Wessex Archaeology

11:35   Building The Trench War: An archaeological view on the evolution of trench construction in the Ypres Salient – Simon Verdegem, Ruben Willaert BVBA

12:00   Forte Beisner Opera 4 Ugovizza:  A Cold War bunker protected and studied with and alongside its community in northeast Italy – Anita Pinagli, MA, NUI Galway / Ass. Landscapes and Volker Pachauer, Dipl.-Ing., Graz, University of Technology / Austrian Society for Fortification Research

12:25   15 Minute Session Questions

12:40   1hr 5 mins Lunch

13:45   Concrete Reminders: Changing Perspectives on German WWII Defences in Denmark – Camilla Damlund, MA, Centre for Battlefield Archaeology, University of Glasgow

14:10   A Child of Two Worlds: Contested materialities of Albanian mushroom-shaped bunkers from communism to democracy – Emily Glass, University of Bristol

14:35   Haunted and cursed: A heritage perspective on Adolf Hitler’s birth house – Laura Langeder, University College London

15:00   Guns and Graffiti: An analysis of State Security Forces Graffiti in the Turkish-Kurdish Conflict since 2015 – Dr Joel Leander Geraets, University of Bristol

15:25   15 Minute Session Questions

15:40   30 Minute Break

16:10   Professor Nicholas Saunders – Discussant

16:40   Wrap up

16:45   Conference Closes

The conference normally follows onto another venue, usually a pub or something similar where food and drinks are available and where the discussions can continue into the evening.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s